ponedjeljak, 4. lipnja 2012.

Zanimljiva subota u Čapljini


Subota, 2. Lipnja, bila je jako ispunjena za sve Čapljince. U tome gradu održale su se dvije zanimljive manifestacije; županijska, deseta smotra folklora Lijera diple nadigrala te sedma po redu Pustolovna utrka.

Lijera diple nadigrala

X. smotra izvornog folklora hrvatskog naroda HNŽ-a Lijera diple nadigrala, okupila je  i ove godine u Čapljini jedanaest HKUD-a iz BiH i Hrvatske. Stotine folkloraša svih uzrasta u svojim narodnim nošnjama okupilo se na Trgu kralja Tomislava, a predstavnike svih skupina primio je čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić. U svom obraćanju Vidić je naglasio kako Čapljina ima mnogo kulturnih događaja, ali i da je Lijera diple nadigrala je zasigurno jedan od najvažnijih. Zahvalio se Organizacijskom odboru, sačinjenom od HKUD „Zora“ Struge- Gorica i HKUD „Seljačka sloga“ Trebižet, na ustrajnosti pri organizaciji smotre ovih deset godina.  Zahvalio se, također, i sviom društvima koja se odazivaju na ovu smotru.
Nakon prijema kod načelnika, fprmirala se povorka, te krenula ka Trgu bana Jelačića, a potom su se svi preselili među zidine stare rimske velle rustice u Mogorjelu, gdje su društva izvela svoje točke.  I ovaj put sudionike je pratila i ocjenjivala stručna komisija, te im je na kraju predstavila svoja opažanja.
Sudionici X. smotre folklora Lijera diple nadigrala su: HKUD „Seljačka sloga“ Trebižat, HKUD“ Luke“ Višići, HKUD „Domanovići“ Domanovići, HKUD „Zora“ Struge- Gorica, HKUD“Naši korijeni“ Bobanovo selo, HKUD „Stolac“ Stolac, HKUD „Hrvatska sloga“ Prozor- Rama, HKUD „Rodoč“ Rodoč, HKUD „Brotnjo“ Čitluk, HKUD“ Sv.Ante“ Dretelj i HKUD „Žutopasi“ Smokovljani i Visočani.
Program je vodila Misijana Brkić- Milinković.



Pustolovna utrka

Duo Nikole Bartolovića i Josipa Primorca pokazao se kao najbolji od šesnaest prijavljenih na Pustolovnu utrku 2012.  Utrka se održala u subotu, 2.liplnja, u općini Čapljina. Triatlonska utrka sastoji se od vožnje kanuima niz rijeku Trebižat dužine 10,2km, trčanja stazom 1,1km i vožnje biciklima na relaciji od 9,1km. Kao osiguranje i pomoć organizatorima utrke sudjelovali su članovi HGSS-a iz Mostara.
Natjecanje je, trkom kanuima, započelo na kupalištu Božijak, odakle su ekipe veslale do kupališta Jaz. Zatim su trčali dionicu do povijesnog spomenika kulture Velle Rustice Mogorjelo, te su odtud vozili bicikla do Karaotoka u Parku prirode- Hutovom Blatu.
Utrku je organizirala turistička organizacija Čapljinka, koja se na ovaj način zalaže za skladno  sjedinjenje prirodne i povijesne vrijednosti.

Ovdje možete pogledati izjave pobjednika Pustolovne utrke.

Nema komentara:

Objavi komentar