srijeda, 30. svibnja 2012.

Dobrodošli u Hercegovinu


Dragi moji čitatelji, za početak mog blogganja odlučih vas upoznati s Hercegovinom, te njezinim pogodnostima za razvoj turizma. Pretpostavljam da ste većinom upoznati s ovom temom, ali ne želim riskirati stoga pređimo na stvar!
Hercegovina je teritorij smješten na jugu i jugozapadu  Bosne i Hercegovine. Ime je dobila po plemićkoj tituli hercega Stjepana Vukčića Kosače iz XV.stoljeća. Na Hercegovinu se gleda kao zemljopisni, povijesni, politički, gospodarski, socijalni, društveni  i kulturni dio BiH. Glavno središte cjeline je Mostar- grad na Neretvi, smješten na 60 metara nadmorske visine, okružen uzvisinama, brdima te planinama. Svoju demografsku ekspanziju Mostar je doživio prije 50-ak godina te danas broji preko 90 000 stanovnika. Poznat je po svojim mostovima, te mnogim kulturnim spomenicima, prirodnim ljepotama, izletištima i događajima o kojima ćemo u budućnosti pisati.
Pored Mostara obavezno se mora spomenuti i najposjećenije mjesto u državi, a to je Međugorje. Nakon 24. Lipnja 1981.godine, Međugorje je postalo centar vjerskog turizma u regiji. Vjeruje se da je do danas kroz to malo mjesto prošlo preko 20 milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta. Danas Međugorje svojom infrastrukturom, koja iz dana u dan sve više napreduje, može odjednom primiti preko 10 000 gostiju odjednom, a uz samo svetište nalaze se i turistički atraktivni objekti, koji očaravaju posjetitelje, naravno, i o tome u slijedećim prilozima.
Važno je spomenuti i Neum, kao jedini BiH grad s izlaskom na Jadransko more. Neum ima posebnu povijesnu pozadinu o svome pripajanju BiH, a tome u korist danas imamo veliku ostavštinu u muzejima i spisima. I Neum ima jak kapacitet noćenja, koji je popunjen za vrijeme održavanja Etno festa, koji mnogo promovira ovaj grad.

No, po mišljenju domaćina, a i turista, najjači aduti Hercegovine su, nedvojbeno, prirodne ljepote. Rijeke, planine, slapovi, jezera, parkovi prirode koja ovdje ne želimo spominjati da ne kvarimo ugođaj kada budete čitali reportaže sa mjesta događaja.
Uz posjete mjestima iz Hercegovine, također ćemo Vam prenijeti i događaje karakteristične za određena mjesta. Smotre, natjecanja, utrke, samo su jedan dio svega toga. Nadam se Vašem skorom posjetu ovom blogu, a do tada dođite i posjetite nas.



Nema komentara:

Objavi komentar