srijeda, 6. lipnja 2012.

Hlađenje na Jazu


Ljeto se približilo. Žive u termometru su sve više i više. Valjalo bi se negdje malo rashladiti, ali novci su pri kraju. Autobusne karte do najbližih odredišta, kao i cijene goriva su skočile tokom zime. Ali ipak postoji rješenje! Kupalište Jaz u blizini Čapljine je pun pogodak za sve ljubitelje osvježenja i avanture!

Kupalište Jaz, smješteno je na delti rijeke Trebižat, na ušću u rijeku Neretvu u naseljenom mjestu Struge- Gorica, 3 km južno od grada Čapljine. Do prije petnaest godina, kupalište je bilo poznato samo mještanima, no grupa mladih entuzijasta odlučila je podići mjesto na višu razinu.  Očistili su jedan dio većeg rukavca od otpada i šaši, te su, uz pomoć mjesne zajednice, otvorili ugostiteljski objekt. Brzo se pročulo za ljepote mjesta, te je posjećenost pojačana. Zbog razlike u odnosu ponude i potražnje usluge na kupalištu, brzo su je otvorila još dva ugostiteljska objekta, sve u krugu od tristo metara. Danas je ponuda nešto izmijenjena, djelomično zbog promjene vlasnika, a djelomično i zbog potražnje. Godišnje se uvode noviteti u usluzi, na različitim sferama; ponuda jela, pića, zabavni sadržaj.

Jaz je danas podijeljen na nekoliko dijelova kao što su Bent Mali, Bent Veliki, Vrbe, Pure, Pod Orahom, Brana, Nova plaža, Brzatak te svaki od njih ima svoju vrstu posjetitelja, sve zavise volite li više samo „brčkanje u plićaku“ ili ste više avanturističkog duha. Posjeta Jazu može vas zabaviti običnim plivanjem na mirnoj vodi, istraživanje brzataka i vodopada, skokove sa skakaonica, a za najhrabrije i skakanje sa starog željezničkog mosta, vožnje kanuom na kratke, ali i dulje staze poznate kao Canoe safari.
Na Jazu se također organiziraju kulturni i sportski događaji. Više godina su se organizirali skokovi sa starog mosta, no zadnjih godina organizacija je ipak malo zatajila, također, suorganizacija Pustolovne utrke, o kojoj je pisano ranije. Nerijetko se događa da se organizira i glazba uživo, a od takvih događaja najvažniji je Jaz fest, koji je organiziran, do sada, već četiri puta.



Na žalost, iako je naselje Struge-Gorica jedno od mjesta kuda prolazi i željeznica, nema nekog stalnog organiziranog prijevoza do kupališta. Najčešći način je stopiranje iz samoga grada, ali vjerujte da su ljudi susretljivi, i da će Vas uvijek povesti.
Nadamo se da nećete dugo čekati da nas posjetite, jer vrućine nam se opasno bliže J

1 komentar:

  1. Dragice ovo nebi niko bolje ni opisao.Ma koji Musa ili Emil Kramatić nek se stide kad te sretnu.Svaka Čast Komšinice

    OdgovoriIzbriši